Πόλη και οικοσύστημα: Το χθες και το σήμερα του Γαλαξιδίου


Πόλη και οικοσύστημα

 

 

Τα ανθρωπογενές οικοσύστημα της πόλης χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση διαφορετικών στοιχείων αβιοτικών, παραγωγών και καταναλωτών (κυρίως των ανθρώπων), που αλληλεπιδρούν με πολλούς τρόπους, Ο αστικός χώρος εμπλέκει τη συγκέντρωση των ανθρώπινων πληθυσμών, όπως με δραστηριότητες: Αστικές, Βιομηχανικές, διοικητικές κτλ. Η πόλη είναι ο χώρος μιας αυθεντικής ανθρωποκοινότητας, όπου κάθε άτομο φέρει τις δικές του ιδιότητές. Του βιολογικού ανθρώπου, του πνευματικού ανθρώπου, του κοινωνικού ανθρώπου, του οικονομικού ανθρώπου, και στις μέρες μας του μετακινούμενου και αυτομολημένου ανθρώπου κτλ. Καθώς λοιπόν η ζωή μας είναι ενταγμένη σ’ ένα ανθρωπογενές οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το μελετήσουμε και να το κατανοήσουμε σε βάθος.
Το αστικό οικοσύστημα (ετερότροφο οικοσύστημα) έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και εντελώς άλλες ανάγκες συγκριτικά με ένα φυσικό, ημιφυσικό ή γεωργικό οικοσύστημα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτού του πολυπληθούς ανθρωπογενούς οικοσυστήματος, απαιτούνται εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ορυκτών καυσίμων και πόσιμου νερού από μακρινές πηγές. Επίσης στο αστικό οικοσύστημα τα τρόφιμα των ανθρώπων και των ζώων δεν παράγονται, αλλά κυρίως εισάγονται. Όπως επίσης μια τέτοια πληθυσμιακή συγκέντρωση δημιουργεί μεγάλη συγκέντρωση λημάτων, βιομηχανικών καταλοίπων και ατμοσφαιρικών ρύπων, που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια ύδατα, τους ποταμούς, τις θάλασσες και το έδαφος της ευρύτερης περιοχής και επομένως τη αναγκαιότητα διαχείρισης τους.

Το χθες και το σήμερα του Γαλαξιδίου
Ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, μια αρχοντική πολιτεία που κάποτε πλούτισε από τους καραβοκύρηδες και σήμερα ανθεί χάρις στο τουρισμό. Τα γραφικά λιμανάκια με τις ψαρόβαρκες , τα νησάκια Παναγιά, Αγ. Γεώργιος και Αψηφιά , οι τύποι των κατοικιών, το τοπικό μοντέλο διαχείρισης του νερού, οι μοναδικές εκκλησίες , το ναυτικό μουσείο, η υψηλή ποικιλία οικοτόπων και τοπίων στο περιαστικό του χώρο (άρκευθοι, φρύγανα, ήμερη βελανιδιά, περιαστικό δασύλλιο χαλεπίου πεύκης, οι καρστικοποιημένοι ασβεστόλιθοι κτλ) συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο με ανθρωπογενή και φυσικά στοιχεία.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται (εργασία πεδίου) στην ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου. Είναι μονοήμερο η πολυήμερο. Νηπιαγωγείο- Δημοτικό -Γυμνάσιο –Λύκειο

 

Τα άλλα προγράμματα :